torek, 07. april 2015

Pesto iz kopriv in bučnih semen; Pesto iz regrata

 

Danes sem poizkusil napraviti dva različna pesta z osnovo travniških bilk.

Prvi iz kopriv in bučnih semen je za odpravljanje slabokrvnosti - bojda imajo koprive in bučne peške precej želez/ja (Fe).

Sestavine:
-precej kopriv
-dve pesti bučnih pečk (nepraženih)
-sok limone (vit.C za boljšo absorbcijo železa)
-pest lešnikov
-kajla parmezana (cca 50g)
-deci bučnega olja

 -malček soli
vse sestavine na nizkih obratih zmiksaš v multipraktiku, preneseš v kozarec in uživaš :)


Pesto iz regrata: (je po okusu kakopak boljši od predhodnega bratca)
Sestavine:
-precej regrata in cvetov trobentic
-sok limone
-pest pinjol
-dve pesti sončničnih semen
-3 stroki česna
-kajla parmeđanosa (cca 50g)
-deci deviškega olivnega olja
-ščep soli
Pravtako vse sestavine dodobra premelješ, stačič v kozarec, po vrhu poliješ malček olja (če želiš da gvera).  Zadeva je res dobra, tudi za na kruh!



3 komentarji:

ANDREJA pravi ...

Miha, a bi tole lahko zdržalo čez zimo v hladni in temni kleti ali zgolj v hladilniku? Si mrda že preizkusil/

Andreja

popeksveta pravi ...

Kaj pa pesto iz čemaža? Zelo okusen in seveda tudi zdrav....Poskusi :)

Miha Podgornik pravi ...

Andreja, Mislim da nebi zdržalo :) vem pa ne :) iz čemaža pa tudi pride na mizo v naslednjih dneh. Regratov je izginil en dva tri, kopriva pa tako tako :)